Functioneel Lead Data & AI – NS

Functioneel lead

Vacature: De NS in Utrecht zoekt een Functioneel Lead Data & AI voor 36 uur per week | Fulltime | Salaris: € 5.150,- en € 8.716,- per maand | Startdatum: geen

Vanuit jouw expertise en visie geef je richting en sturing aan de ontwikkeling van de data en AI-discipline van de hele ComIT organisatie. Je stelt met je team kaders en richtlijnen voor hoe we met data en AI omgaan en stuurt daarmee op effectiviteit en rendement van dataproducten.

Daarom wil je als Functioneel Lead Data & AI bij NS werken

‘Samen maken we Nederland duurzaam bereikbaar. Voor iedereen.’ Dat is de missie van NS. Belangrijke pijlers zijn het netwerk van de toekomst, stations als knooppunt van mobiliteit en leefbaarheid, flexibel en veelzijdig reizen met de NS-app. Flexibel en veelzijdig reizen, doordat NS duurzame deur-tot-deur reizen voor iedereen beschikbaar maakt.

Data speelt een hoofdrol in al onze processen en is volop in beweging. Bijvoorbeeld het krijgen van de juiste reisinformatie, of het veilig laten rijden van de treinen. Vanaf het hoofdkantoor in Utrecht werken veel collega´s achter de schermen om dit voor elkaar te krijgen.

“Als functioneel lead data bij ComIT lever je een relevante bijdrage aan duurzaam vervoer in Nederland. Mede dankzij jouw werk is NS straks in staat reizigers persoonlijker te bedienen, reizigersstromen te optimaliseren en op basis van betrouwbare informatie bedrijfseconomische en beleidskeuzes te maken. Het bij elkaar brengen van mensen uit verschillende disciplines, business, finance, data-experts, legal, architectuur, IT en samen de informatie gestuurde organisatie vormgeven, is wat mij elke dag weer inspireert!”

Dit ga je doen als Functioneel Lead Data & AI

Data zit in het hart van ComIT en vormt de basis voor alles wat we doen. Als NS, maar zeker binnen ComIT willen we gebruik maken van onze data voor inzichten en betere besluitvorming. In de rol van functionele lead Data & AI ben jij met je team verantwoordelijk voor het bepalen van en sturen op kaders en richtlijnen rond het gebruik van data en de gerelateerde inzet van AI, naar de gehele ComIT organisatie en NS. Daarbij horen het ontwikkelen van data en AI governance, het verbeteren van de datakwaliteit en ontwikkeling van data capabilities. Vanuit deze functie heb je invloed op alle teams die bezig zijn met data – en binnen ComIT is dat iedereen.

Dit doe je in nauwe samenwerking met de clusters binnen ComIT en de afdeling Data Innovatie en Analytics. Samen met de Data Leads in andere resultaatgebieden ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en toepassen van de NS-brede kaders en richtlijnen op het gebied van Datagedreven werken en AI. Je hebt een belangrijke rol in het identificeren en inzetten van de mogelijkheden van Data en AI bij het behalen van de doelstellingen en ambities van ComIT en de NS. Je bent in staat om op strategisch en tactisch niveau te schakelen met de directie en managementteams van de clusters maar ook om inhoudelijk mee te praten met verschillende teams en stakeholders.

Vanuit jouw expertise en met jouw helicopterview ben jij van onschatbare waarde bij:

  • Het ontwikkelen, uitdragen en implementeren van de datastrategie binnen ComIT en NS en daarmee de volgende stap maken in datagedreven werken en productontwikkeling.
  • Vertaling maken naar kaders en richtlijnen voor ComIT en de brede NS, en daarop draagvlak creëren en sturen bij de verschillende teams.
  • Aansturen van het functioneel cluster Data & AI en actief sturen op de manier waarop ComIT met data omgaat.  Als FL Data en AI sta je aan de lat voor het heropbouwen van het functionele cluster Data en AI zowel qua visie/strategie als qua organisatie. De FL Data en AI stuurt een viertal medewerkers in het FC Data functioneel aan’.
  • Ontwikkelen van de data vakdiscipline en de inhoudelijke kennis op het gebied van data in de volle breedte van de ComIT organisatie.
  • Inventariseren van verbetermogelijkheden op basis van data, initiëren en faciliteren van verbetertrajecten op het gebied van data governance, data architectuur en data kwaliteit.
  • Stakeholder management en informatiemanagement.
  • Brugfunctie tussen ComIT en Data Innovatie en Analyse – Bijdragen aan de NS brede data-standaarden en zorgdragen dat daarbinnen doelgerichte toepassingen worden ontworpen

Hier ga je werken

  • Ons hoofdkantoor in Utrecht is jouw thuisbasis. Je gaat werken bij het dynamische organisatieonderdeel ComIT, waar commerciële, IT- en dataprofessionals op agile wijze met elkaar samenwerken. Bij ComIT streven we naar excellent presteren en wendbaarheid. Continu leren, ontwikkelen en verbeteren door zowel ComIT als de medewerkers die er werken om zo in een voortdurend veranderende omgeving aan steeds veranderende behoeftes van onze reizigers te blijven voldoen.

ComIT is onderdeel van NS Commercie & Ontwikkeling (C&O), en heeft als doel om de beste mobiliteitsaanbieder van Nederland te worden. Daarbij willen we Nederland duurzaam bereikbaar maken, voor iedereen. Bij ComIT zorgen we voor het ontwikkelen en realiseren van de (commerciële) proposities van NS, waarbij we aan de steeds veranderende behoeftes van onze reizigers blijven voldoen. In dit kader werken we binnen ComIT bijvoorbeeld aan producten als NS Flex, de NS Business Card en informatiediensten als NS.nl en de Reisplanner.

In deze rol werk je voor de gehele ComIT organisatie.

Dit zijn de functie-eisen

  • Wo werk- en denkniveau.
  • Minstens 10 jaar werkervaring, waarvan minimaal 2 jaar als manager.
  • Ruime ervaring in een data-omgeving op het snijvlak van business en data professionals.
  • Ervaring met het opzetten en uitvoeren van een datastrategie en datamanagement vanuit business perspectief.
  • Je bent analytisch sterk en met jouw strategische manier van denken weet jij het overzicht te behouden in complexe situaties.
  • Door jouw manier van communiceren weet jij de verschillende lagen in de organisatie te verbinden en mee te nemen van directie tot (data)specialisten.
  • Het plezier om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied. Je weet nieuwe kennis zo toe te passen dat je daarmee een bijdrage levert aan ontwikkelingen binnen NS.

Dit zijn de arbeidsvoorwaarden

Werken bij NS betekent dat jij hét verschil kunt maken in de dynamische wereld van duurzame mobiliteit. Jij helpt mee om Nederland bereikbaar te houden, voor iedereen. Bij NS krijg je veel vrijheid vanuit het vertrouwen dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor je eigen performance en professionele ontwikkeling. De mogelijkheden om je te ontwikkelen zijn groot. We beloven je dat geen dag hetzelfde is. En als één van de mooiste werkgevers van Nederland hebben we nog meer te bieden. Voor deze functie onder meer:

  • Een salaris tussen € 5.150,- en € 8.716,- bruto per maand (o.b.v. 36-urige werkweek).
  • Een 36-urige werkweek.
  • 144 uur wettelijk verlof (o.b.v. een fulltime dienstverband) + extra verlof afhankelijk van leeftijd (minimaal een week).
  • De mogelijkheid om 3 christelijke feestdagen om te ruilen voor 3 niet-christelijke feestdagen.
  • 3% eindejaarsuitkering, 8% vakantietoeslag en een uitstekende pensioenregeling.
  • Je treinreizen in de 2e klas zijn gratis; in de 1e klas reizen kan tegen een kleine eigen bijdrage.
  • Je gezin reist gratis in de daluren.
  • Korting op Europese treinreizen zodra je 1 jaar bij NS werkt.
  • Professionele ontwikkelingsmogelijkheden
  • Een keuzeplan met o.a. fietsenplan, extra pensioenopbouw of extra vakantiedagen.
  • Bij goed functioneren, krijg je na een jaar een vast contract.

Solliciteer hier en lees meer over de vacature

of bekijk hier meer AI-vacatures.

💬 Geen vacature meer missen?
Meld je aan voor ons WhatsApp-kanaal en ontvang automatisch de nieuwste AI-vacatures in Nederland.

Meer vacatures in AI?
Check de nieuwste vacatures hier: